Uutisankkoja ja totuuden siemeniä

Turun Sanomissa oli ilmastoskeptinen mielipidekirjoitus. Kirjoitin siihen vastauksen:

Kirjoittajalla on hyviä huomioita.
On totta, että länsimaat ovat “parantaneet” hiilitasettaan siirtämällä “likaista” tuotantoa Kiinaan ja muihin kehitysmaihin. Tämä on väärin ja johtuu siitä, että maan hiilitasetta laskettaessa ei oteta huomioon tuontitavaroita.
Samoin on totta, että biopolttoaineiden tuotanto on johtanut ruuan hinnan kohoamiseen. Olen kirjoittajan kanssa yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ei saa maksattaa köyhimmillä. Ensisijaisena keinona tulisi olla energiansäästö niissä maissa, joissa energiaa eniten kulutetaan, siis länsimaissa.
Ilmaston lämpenemisen “pysähtyminen” sen sijaan on uutisankka vuodelta 2012, jossa virheenä oli lähdeaineston valikoiva rajaaminen. Aiheesta käytyyn keskusteluun voi tutustua esim. googlaamalla “global warming stopped 16 years ago”.
Ilmastonmuutos pitää torjua, mutta siten että samalla eriarvoisuutta vähennetään. Rakennemuutos tulee olemaan valtava, mutta niin on uhkakin.
Ilmaston lämpeneminen neljällä asteella johtaisi siihen, että suuri osa maailman ruokatuotantoalueista muuttuisi hedelmättömiksi. Samoin monet väkirikkaat seudut kuten Bangladesh jäisivät meren alle. Tämä tulisi johtamaan valtaviin kansainvälisiin kriiseihin.
Ilmastonmuutoksen torjunta tarkoittaa että esim. lentomatkustus ja pakasteruoat jäävät historiaan. Rakentaminen vähenee, ja se vähä, mitä rakennetaan, tehdään puusta. Teollisuudessa siirrytään kestävien, korjattavien tavaroiden tuotantoon.
Tämä tarkoittaa, että talouskasvu ja liikevoitot supistuvat, ylellisyys vähenee. Se on välttämätön uhraus kestävän tulevaisuuden hyväksi.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s