Adam Smithin temppelit

kaannos_16

Uusliberalismin idea on sama kuin jätskimainoksen: lupa olla itsekäs ja tyhmä.

Vaikka tiedämme, että Adam Smithin näkymätön käsi ei toimi, tiedolla ei ole väliä. Vaikka tiedämme tiedeyhteisön yksimielisesti pitävän todennäköisenä, että hiilidioksidipäästöt johtavat ilmaston lämpenemiseen, joka johtaa maailman ruoantuotannon häiriintymiseen ja valtamerien pinnan nousuun, joka johtaa tuhoisiin kansainvaelluksiin, tiedolla ei ole väliä. Haluamme edelleen ajella kahdella autolla markettiin ostamaan muovileluja ja kasvihuonekurkkuja, lämmittää talon öljyllä 24 asteeseen, istua terassilla juoden kylmää amerikkalaista kaljaa lämpölamppujen alla suunnitellen kuntosali-, kotiteatteri- ja kodinhoitohuoneprojekteja, kuten kaikki muutkin tekevät. (lähde: lottoarvonta, Pirkka ja Yhteishyvä)

Ihmiskunta on markkinoinnin uhri.

Olemme vuoranneet kodit, työpaikat, raitiovaunut, torit ja taskumme nelikulmioilla, jotka säteilevät ympärivuorokautista pinnallisuuden propagandaa: Ajattele omaa mielihyvääsi, omia lapsellisia halujasi. Sinulla on oikeus niihin, olet ansainnut sen. Piirrettyjä, pornoa, actionia, shoppailua, elämäntyylejä ja katastrofeja on saatavilla vuorokauden ympäri korkealuokkaisilla erikoistehosteilla ja hifiäänellä varustettuna.

Nelikulmiot vakuuttavat meille, että kaikki on helppoa. Kaikki ongelmat on ratkaistavissa kätevästi ja fiksusti, ilman että sinun tarvitsee yrittää miettiä. Sinä tiedät kyllä, miten juttu toimii, ja jos et tiedäkään, niin ei kyllä tiedä kukaan muukaan, ja jos joku luulee olevansa muuta mieltä, niin se on kyllä idiootti. Mutta ei sillä ole väliä, me ollaan mahtavia kavereita vai mitä? Hä hä hä, loistavaa!

Uusliberalistinen ideologia vapahtaa meidät vaatimuksesta yrittää ymmärtää toisia ihmisiä. Samoin se vapahtaa ajattelemasta eläimiä, luontoa, maailmaa kokonaisuutena. Adam Smithin näkymätön käsi järjestää kaiken parhain päin kun vain maltamme olla yrittämättä puuttua maailman ongelmiin.

Rippikoulussa ihmettelin uskonnon perustana olevan logiikan pyöreyttä: Raamattu on oikeassa, koska se on Jumalan sanaa, ja se on Jumalan sanaa, koska raamatussa lukee niin. (Erosin kirkosta heti rippilahjat kuitattuani.) Enää en ihmettele, sillä olen ollut ymmärtävinäni, että kaikkien aaterakennelmien pohjalla on tautologioita. Kielellä ei ole perustaa todellisuudessa vaan toisin päin.

Uusliberalismin takana oleva tautologia on harvinaisen karkea, suorastaan loukkaava: Sinun täytyy olla itsekäs, koska kaikki muutkin ovat, ja kaikki muutkin ovat itsekkäitä, koska kaikki muutkin ovat. Kiusallisesti kuitenkin joillakuilla on outoja kokemuksia siitä, että toiset ovat jeesanneet pulassa ihan vain ystävällisyyttään. Tämä on vaarallista.

Kaikki uskonnot ovat rakentaneet temppeleitä, koska komea rakennus pönkittää ihmeesti uskoa horjuvaan sanomaan. Uusliberalismin temppeleitä ovat yksityistalot, pilvenpiirtäjät, taidemuseot ja, kumma kyllä, viime aikoina myös kirjastot. Koska uusliberalismi on itsekkyyden uskonto, sen temppelit pyrkivät antamaan vaikutelman suurimmasta mahdollisesta omavaltaisuudesta. Moderni arkkitehtuuri on sileää, abstraktia ja graafista, se uhmaa painovoimaa, lämmönjohtumista ja muita fysiikan lakeja, kilvoitellen siitä, kuka osaa piirtää epätodennäköisimmän muotoisen rakennuksen. Maksimaalisen absurdi muoto on maksimaalisen mieleenjäävä konkreettinen todistus maksimaalisen itsekkyyden voimasta.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s