Tutkimusohjelman degeneroituminen

[Descartesin lumihiutaleteoria] tuntuu antavan esimerkin ‘degeneroituvasta tieteestä’. Vaikka emme yrittäisikään saada tapahtumasarjaa Imre Lakatosin ‘tutkimusohjelmien’ teorian puitteisiin, niin tiettyjä hänen ‘degeneroituvalle tutkimusohjelmalle’ esittämiään luonnehdintoja tällä kehityksellä on.

Descartes itse teki lumihiutaleista huomattavan konkreettisia ja teräviä havaintoja, ja rakensi varsin yksityiskohtaisen sääilmiöiden teorian, jonka avulla hän uskoi saavansa lumihiutaleiden säännölliset muodot selitetyiksi. Hänen seuraajansa eivät sen enempää havaitsemisen kuin teoreettisen selityksenkään tasolla tuoneet asiaan mitään uutta, vaan päinvastoin vesittivät Descartesin alkuperäistä esitystä. Esimerkiksi Descartesin antamasta kuvasta jätettiin ensimmäiseksi pois hänen terävimmät havaintonsa: tavallisemman kuusikulmiosymmetrian ylittävät kirjaimilla E ja F merkityt kiteet. Olisi kiinnostavaa tietää, miksi näin tehtiin: epäilivätkö myöhemmät karteesiolaiset Descartesin havaintojen luotettavuutta, vai olivatko tämänmuotoiset hiutaleet heistä niin outoja luonnon aberraatioita, että niistä oli parempi hienotunteisesti vaieta? Vähitellen lumihiutalekuvaa yhä supistettiin, kunnes se putoaa oppikirjoista kokonaan pois. Tapaussarjan kokonaiskuvaksi jää, että Descartes itse piti tosiaankin näitä ‘luonnon ihmeitä’ selitystä vaativina asioina, kun taas selityksen ilmeinen riittämättömyys sai seuraajat vähitellen tiputtamaan koko aiheen pois luonnonfilosofian suurten kysymysten rinnalla merkityksettömänä.

Raimo Lehti, Lumihiutaleet ja maailmankuvat, Ursa 1998

Essee, josta kirja on laajennettu, löytyy netistä

Samalla tavalla aito taiteellinen tutkimustyö, jossa väistämättä on epäjatkuvuuskohtia, epävarmuutta, sekavuutta, joka on vaikeatajuista mutta saattaa avata uusia näköaloja maailman käsittämiseen, latistuu puhtaaksiviljellyksi mutta kuolleeksi tyyliksi, helpoksi monistaa ja myydä, mutta hedelmättömäksi ja hyödyttömäksi kulttuurin loiseksi.

Tämä selittää miksi seuraajat eivät koskaan pysty ylittämään tyylilajin klassikkoteoksia.

Kurittomat oppipojat saattavat kyllä vahingossa tulla luoneeksi uuden tyylin.

Parasta heviä tekivät Black Sabbath ja Led Zeppelin – jotka luulivat soittavansa bluesia.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s