Arkkitehtuurin tarpeettomuus

Nollaenergiatalo Kuopiossa. Arkkitehdit Kujala & Kolehmainen. Tarja Nurmen mielestä nolla-arkkitehtuuria, johon “Kouliintunut silmä ei voi mieltyä”.

Minun suhteellisen kouliintunutta silmääni talo miellyttää varsin paljon. Nimenomaan siitä syystä, että se esittää realistisen pilakuvan siitä, mitä ‘arkkitehtuuri’ nykymaailmassa merkitsee: ikkunoiden ‘julkisivua jäsentäviä’ leukalappuja, siellä täällä ‘hauskasti’ sinne tänne heiteltyjä aukkoja, ‘leijuvaksi’ muotoiltu räystäs, ja tietenkin yksityiskohtien elegantin vähäeleisenä värinä RAL 7024, grafiitinharmaa. Arkkitehtuuri näyttäytyy muuten elinkelpoisen ja tehokkaan organismin tarpeettomana surkastuneena lisäkkeenä.

Tulee mieleen jotkut 1800-luvun goottilaisin tms. koristuksin varustetut saniteettikalusteet, tämä ilmiö, joka sai Loosin kirjoittamaan “ornamentti ja rikos”-manifestinsa.

Nollaenergiatalo on teknisenä saavutuksena mainio. Samalla se todistaa siitä, kuinka rakennettu ympäristö MEDIANA, kulttuuristen merkitysten välittäjänä, on auttamattomasti tehottomaksi ja tarpeettomaksi käynyt, vanhentunut. Tämä talo olisi kulttuurituotoksena paljon vakuuttavampi, Juhani Pallasmaan lempisanaa käyttääkseni AUTENTTISEMPI, jos ‘arkkitehtuuri’ olisi kokonaan rohjettu sieventää pois yhtälöstä. Olisi jäänyt täsmällisin, mitattavin, tieteellisin argumentein perusteltu asumiskone, ‘ajanhengen rehellinen ilmaus’, jos vanhahtava ilmaisu sallitaan.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s