Arkkitehdit poliittisina sankareina, Churchillin mukaan

Arkkitehti-lehdessä 8/1969 Kirmo Mikkola perustelee “kollektiivisuuteen” perustuvan arkkitehtuurin vaarallisuutta valtakulttuurille:

Diktaattorit ovat aina varsin hyvin ymmärtäneet Churchillin viisaan toteamuksen siitä, kuinka me teemme ensin rakennukset ja ne muokkaavat sen jälkeen meitä; Hitler ja Stalin olivat itselleen täysin johdonmukaisia ajaessaan funktionalistit maanpakoon 30-luvulla.

Churchill-lainaus on alkuperäisessä muodossaan

We shape our buildings; thereafter they shape us.

On tietysti imartelevaa ajatella, että arkkitehtien edistyksellinen muodonanto olisi ollut kovakin uhka diktaattoreille. Arkkitehtuurin puhdistaminen oli käsittääkseni kuitenkin molemmissa tapauksissa vain yksi osa koko kulttuurin kansantajuistamisprojektia, jonka hampaisiin joutuivat yhtä lailla kirjailijat, taiteilijat kuin säveltäjätkin.

Churchillin ajatus pitäisi kääntää koskemaan koko kulttuuria: me luomme ensin kulttuurin; sen jälkeen kulttuuri luo meidät. Mikä on kyllä mielestäni totta. Siitä en ole varma, onko sillä mitään väliä. Olen taipuvainen ajattelemaan Derridalaisittain että kulttuurilla ei ole ulkopuolta. Lause supistuu nähdäkseni yleispäteväksi toteamukseksi maailman ja minuuden monimutkaisesta riippuvuussuhteesta, jolle ei pysty keksimään uskottavia vastaväitteitä, ts. se on tuttavallisesti truismi.

Jos jostain löytyisi joku todennettavissa olevan esimerkki, MITEN rakennukset muokkaavat meitä, niin olisin valmis muuttamaan mielipidettäni.

(Otsikko on viittaus Anni Vartolan postaukseen joka liippaa samoja kysymyksiä.)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s